İstediğiniz yöntemi kullanarak çözün: (3x + 10) (x + 2) = 3 (x + 5) +15?

İstediğiniz yöntemi kullanarak çözün: (3x + 10) (x + 2) = 3 (x + 5) +15?
Anonim

Cevap:

  1. Her iki tarafı da genişlet
  2. Benzer terimleri basitleştir
  3. Tüm terimleri bir tarafa taşıyın ve çözmek için boş faktör yasasını kullanın. # X #

Açıklama:

Genişleyen parantez

# 3x ^ 2 + 6x + 10x + 20 = 3x + 15 + 15 #

Benzer terimleri basitleştirme

# 3x ^ 2 + 16x + 20 = 3x + 30 #

Terimleri sol tarafa taşıma

# 3x ^ 2 + 16x + 20 -3x -30 = 0 #

# 3x ^ 2 + 13x -10 = 0 #

Faktörü oluşturmak için orta terimi ayır

# 3x ^ 2 + 15x-2x-10 = 0 #

# 3x (x + 5) -2 (x + 5) = 0 #

# (3x-2) (x + 5) = 0 #

bu nedenle

# x = 2/3 veya -5 #