Cos ^ 2 x + 7 cos x + 8'i nasıl etkilersiniz?

Cos ^ 2 x + 7 cos x + 8'i nasıl etkilersiniz?
Anonim

Cevap:

# 1/4 (2cosx + sqrt17 7) (2cosx + 7-sqrt17) #

Açıklama:

İlk izin # T = cosx #.

• y = t ^ 2 + 7t + 8 #

Şimdi, bunu etkilemek için kareyi tamamlayalım.

• y = (t ^ 2 + 7t) + 8 #

Bunu not et # (T + 7/2) ^ 2 = (T + 7/2) (t + 7/2) #

# = T ^ 2 + 7 / 2t + 7 / 2t + (7/2) ^ 2 #

# = T ^ 2 + 7t + 49/4 #

Bu yüzden eklemek istiyoruz #49/4# ifade içine ve tekrar çıkarmak.

• y = (t ^ 2 + 7t + 49/4) + 8-49 / 4 #

Bunu not et #8-49/4=32/4-49/4=-17/4#.

• y = (t + 7/2) ^ 2-17 / 4 #

Şimdi, dikkat et # 17/4 = (sqrt17 / 2) ^ 2 #.

• y = (t + 7/2) ^ 2- (sqrt17 / 2) ^ 2 #

Şimdi, kareler arasında bir fark var ve onu bir faktör olarak kabul edebiliriz.

#y = (t + 7/2) + sqrt17 / 2 (t + 7/2) -sqrt17 / 2 #

• y = (cosx + sqrt17 (7) / 2) (cosx + (7-sqrt17) / 2) #

İstersek, ortak bir faktör getirebiliriz: #1/2# her bölümden:

• y = 1/4 (2cosx + 7 + sqrt17) (2cosx + 7-sqrt17) #

Cevap:

# (cos (x) + frak {7 + sqrt (17)} {2}) (cos (x) + frak {7 - sqrt (17)} {2}) #

Açıklama:

let # u = cos (x) #

Soru daha sonra olur:

faktör # U ^ 2 + 7U + 8 # Burada ikinci dereceden formül kullanabilirsiniz, yani. # u = frak {-b pm sqrt (b ^ 2-4ac)} {2a} #

veya uzun yoldan yapabilirsiniz (ki bu formülden daha iyi değildir, aslında kuadratik formülü formüle etmek için kullanılan yöntemlerden biridir):

iki kök bul # r_1 # ve # r_2 # öyle ki # (u-r_1) (u - r_2) = u ^ 2 + 7u + 8 #

Expand: # (u-r_1) (u - r_2) = u ^ 2 - r_1u - r_2u + (r_1) (r_2) #

# = u ^ 2 - (r_1 + r_2) u + (r_1) (r_2) #

Böylece: # u ^ 2 - (r_1 + r_2) u + (r_1) (r_2) = u ^ 2 + 7u + 8 #

ve bu nedenle: # - (r_1 + r_2) = 7 # ve # (r_1) (r_2) = 8 #

# (r_1 + r_2) = -7, (r_1 + r_2) ^ 2 = 49 #

# (r_1) ^ 2 + 2 (r_1) (r_2) + (r_2) ^ 2 = 49 #

# (r_1) ^ 2 + 2 (r_1) (r_2) + (r_2) ^ 2 - 4 (r_1) (r_2) = 49 - 4 (8) = 17 #

# (r_1) ^ 2-2 (r_1) (r_2) + (r_2) ^ 2 = 17 #

# (r_1-r_2) ^ 2 = 17 #

# r_1-r_2 = sqrt (17) #

# frak {r_1 + r_2 + r_1-r_2} {2} = r_1 = frak {-7 + sqrt (17)} {2} #

# frac {r_1 + r_2 - (r_1-r_2)} {2} = r_2 = frac {-7 - sqrt (17)} {2} #

Böylece, faktoring formu # (u + frak {7 + sqrt (17)} {2}) (u + frak {7 - sqrt (17)} {2}) #

alt # u = cos (x) # almak:

# (cos (x) + frak {7 + sqrt (17)} {2}) (cos (x) + frak {7 - sqrt (17)} {2}) #