Sqrt (2x + 7) = x + 3'ü nasıl çözersiniz?

Sqrt (2x + 7) = x + 3'ü nasıl çözersiniz?
Anonim

Cevap:

Almak için küçük bir kare ve ikinci dereceden denklem çözme yapmak #, X = -2 + sqrt2 #.

Açıklama:

Radikal denklemlerde yapmak istediğiniz ilk şey, denklemin bir tarafında radikalleşmektir. Bugün bizim şanslı günümüz, çünkü bu zaten bizim için yapıldı.

Bir sonraki adım, her iki tarafı da radikallerden kurtulmak için karelemek.

#sqrt (+ 7 2x) = x + 3 #

# (Sqrt (2x + 7)) ^ 2 = (x + 3) ^ 2 #

# -> 2 x + 7 = x ^ 2 + 6x + 9 #

Şimdi benzer terimleri bir araya getirip denklemi eşitlemek zorundayız. #0#:

# 2x + 7 = x ^ 2 + 6x + 9 #

# 0 = x ^ 2 + (6x-2x) + (9-7) #

# -> 0 = x ^ 2 + 4x + 2 #

Ne yazık ki, bu ikinci dereceden denklem faktör değil, bu yüzden ikinci dereceden formülü kullanmamız gerekecek:

# x = (B + - -sqrt (b ^ 2-4ac)) / (2a) #

İle # A = 1 #, # B = 4 #, ve # C = 2 #bizim çözümlerimiz:

# x = (- (4) + - sqrt ((4) ^ 2-4 (1) (2))) / (2 (1)) #

# x = (- 4 + -sqrt (16-8)) / 2 #

#, X = -4/2 + -sqrt (8) / 2 #

# -> x = -2 + -sqrt (2) #

(Bunu not et #sqrt (8) / 2 = (2sqrt (2)) / 2 = sqrt2 #)

Çözümlerimiz var: #, X = -2 + sqrt2 ~~ -0,586 # ve #, X = -2-sqrt2 ~~ -3,414 #. Ancak bu, radikalleri içeren bir denklem olduğundan, çözümlerimizi iki kez kontrol etmemiz gerekir.

1. Çözüm: # X ~~ -0,586 #

#sqrt (+ 7 2x) = x + 3 #

#sqrt (2 (-0,586) +7) = - 0.586 + 3 #

#2.414=2.414-># Çözüm kontrolü

2. Çözüm: # X ~~ -3,414 #

#sqrt (+ 7 2x) = x + 3 #

#sqrt (2 (-3,414) +7) = - 3.414 + 3 #

#.415!=-.414-># Ekstra çözüm

Gördüğünüz gibi, çözümlerimizden sadece biri çalışıyor: #, X = -2 + sqrt2 #.