Cevap:
#, X = -1/6 # ve • y = -5 #
Açıklama:
Bu sistemi iki bilinmeyenliyle çözmek için, bilinmeyen birinden kurtulmalı ve ikincisinin değerini bulmalıyız, sonra daha önce kurtulacağımızın değerini hesaplamak için denklemlerden birinin yerine geçmeliyiz.
# 6x + 3y = -16 # eşdeğer (1)
# 6x-y = 4 # Eşitlik (2)
Eq (2) ile çarpalım. #-1# bu yüzden kurtulduk # X #:
# 6x + 3y = -16 # eşdeğer (1)
# -6x + y = -4 # Eşitlik (2)
Elimizdeki her iki denklemi de ekleyelim:
#eq (1) + eşdeğer (2) #
# RArr6x + 3y-6x + y = -16-4 #
Aynı bilinmeyenleri gruplama:
# RArr6x-6x + 3y + y = -20 #
# RArr0 * x + 4y = -20 #
# RArr4y = -20 #
# RArry = -20/4 #
#rArrcolor (mavi) (y = -5) #
Değerini değiştirelim • y # eq içinde (1) bulmak # X #sahibiz:
# 6x + 3y = -16 #
# RArr6x + 3 (-5) = - 16 #
# RArr6x-15 = -16 #
# RArr6x = -16 + 15 #
# RArr6x = -1 #
#rArrcolor (mavi) (x = -1/6 #
Değerlerini değiştirerek değeri kontrol edelim # X # ve • y # eq (2) 'de:
# 6x-y =? 4 #
# RArr6 (-1/6) - (- 5)? = 4 #
# RArr-1 + 5? 4 #
# RArr4 =? 4 # doğru yani #, X = -1/6 # ve • y = -5 # denklemi doğrular.