Cevap:
Açıklama:
Bir çift faktör bulun
Çift
Dolayısıyla biz buluruz:
# x ^ 2-5x-36 = (x-9) (x + 4) #
Alternatif yöntem
Alternatif olarak, kareyi tamamlayın ve ardından kareler kimliği farkını kullanın:
# A ^ 2-b ^ 2 = (a-b) (a + b) #
ile
# X ^ 2-5x-36 #
# = X ^ 2-5x + 25 / 4-25 / 4-36 #
# = (X-5/2) ^ 2-169 / 4 #
# = (X-5/2) ^ 2- (13/2) ^ 2 #
# = ((X-5/2) -13/2) ((x-5/2) +13/2) #
# = (X-9) (x + 4) #
İki faktör çarpılır ve çarpımı 34.44'tür. Bir faktör tam sayıdır. Diğer faktörde kaç tane ondalık basamak var?
Bilmiyoruz 34.44 = 2 * 17.22 34.44 = 8 * 4.305 34.44 = 128 * 0.2690625 Ondalık basamak sayısı istediğiniz kadar büyük olabilir. Buna ek olarak, ondalık basamakların sayısı sınırsız olabilir: 34.44 = 11 * 3.13bar (09), burada çubuk (09) 09'un sonsuz tekrarı anlamına gelir.
Polinomun dört terimi varken ve tüm terimlerden bir şeyi hesaba katamazsanız, polinomu yeniden düzenleyin, böylece bir seferde iki terimi faktörlendirebilirsiniz. Öyleyse beraber olduğun iki binomu yaz. (4ab + 8b) - (3a + 6)?
(a + 2) (4b-3) "ilk adım" rArr (4ab + 8b) renk (kırmızı) (- 1) (3a + 6) = 4ab + 8b-3a-6 "dirseklerini çıkarmaktır renklerini "kırmızı" (4b) (a + 2) renkli (kırmızı) (- 3) (a + 2) "gruba ayırarak" her grubun ortak bir faktörü olarak "(a + 2)" çıkar "= (a + 2) (renkli (kırmızı) (4b-3)) rArr (4ab + 8b) - (3a + 6) = (a + 2) (4b-3) renk (mavi)" Bir kontrol olarak " (a + 2) (4b-3) larr "FOIL ile genişle" = 4ab-3a + 8b-6larr "yukarıdaki genişlemeyle karşılaştır"
Polinomun dört terimi varken ve tüm terimlerden bir şeyi hesaba katamazsanız, polinomu yeniden düzenleyin, böylece bir seferde iki terimi faktörlendirebilirsiniz. Öyleyse bitirdiğin iki binomu yaz. (6y ^ 2-4y) + (3y-2)
(3y-2) (2y + 1) İfade ile başlayalım: (6y ^ 2-4y) + (3y-2) 2y'yi sol terimden çıkarabileceğimi ve içinde 3y-2 bırakacağımı not edin. ayraç: 2y (3y-2) + (3y-2) Bir şeyi 1 ile çarpabileceğimi ve aynı şeyi alabileceğimi hatırla. Bu yüzden doğru terimin önünde 1 olduğunu söyleyebilirim: 2y (3y-2) +1 (3y-2) Şimdi yapabileceğim şey sağ ve sol terimlerden 3y-2'yi çıkarmak: (3y -2) (2y + 1) Şimdi ifade çarpanı!