Y = -log (1.05x + 10 ^ -2) ifadesinin tersi nedir?

Y = -log (1.05x + 10 ^ -2) ifadesinin tersi nedir?
Anonim

Cevap:

# F ^ -1 (x) = (10 ^ -x-10 ^ -2) /1.05#

Açıklama:

Verilen: #f (x) = -log (1.05x + 10 ^ -2) #

let #x = f ^ -1 (x) #

#f (f ^ -1 (x)) = -log (1.05f ^ -1 (x) + 10 ^ -2) #

Tanım olarak #f (f ^ -1 (x)) = x #

#x = -log (1.05f ^ -1 (x) + 10 ^ -2) #

Her iki tarafı da -1 ile çarpın:

# -x = log (1,05f ^ -1 (x) + 10 ^ -2) #

Her iki tarafı da 10 üssü yapın:

# 10 ^ -x = 10 ^ (log (1,05f ^ -1 (x) + 10 ^ -2)) #

10 ve log ters olduğu için, sağ taraf argümana indirgenir:

# 10 ^ -x = 1.05f ^ -1 (x) + 10 ^ -2 #

Denklemi çevirin:

# 1.05f ^ -1 (x) + 10 ^ -2 = 10 ^ -x #

Her iki taraftan 10 ^ -2 çıkartın:

# 1.05f ^ -1 (x) = 10 ^ -x-10 ^ -2 #

Her iki tarafı da 1,05'e bölün:

# F ^ -1 (x) = (10 ^ -x-10 ^ -2) /1.05#

Kontrol:

#f (f ^ -1 (x)) = -log (1.05 ((10 ^ -x-10 ^ -2) / 1.05) + 10 ^ -2) #

#f (f ^ -1 (x)) = -log (10 ^ -x-10 ^ -2 + 10 ^ -2) #

#f (f ^ -1 (x)) = -log (10 ^ -x) #

#f (f ^ -1 (x)) = - (- x) #

#f (f ^ -1 (x)) = x #

# f ^ -1 (f (x)) = (10 ^ - (- log (1,05x + 10 ^ -2)) -10 ^ -2) /1.05#

# f ^ -1 (f (x)) = (10 ^ (günlük (1.05x + 10 ^ -2)) -10 ^ -2) /1.05#

# f ^ -1 (f (x)) = (1.05x + 10 ^ -2-10 ^ -2) /1.05#

# f ^ -1 (f (x)) = (1.05x) / 1.05#

# f ^ -1 (f (x)) = x #

Her iki koşul da kontrol eder.